[...] zamiast tracić energie i czas na coś czego zmienić nie mogę skupiam się na tym co naprawdę ważne czyli na sobie. Bliscy wiedzą że mogą na mnie liczyć i dam im tyle wsparcia ile mogę ale już nie kosztem własnego zdrowia. Uczę się zdrowego egoizmy i czystej asertywności. I tak dopiero po pół roku terapii (gdzie w pewnym momencie chciałam to rzucić [...]
[...] kupując żywność zwraca uwagę na to, czy zawiera ona witaminy. Prawie połowa Polaków sprawdza na opakowaniu informację o zawartości cholesterolu, kalorii. Inni upewniają się ile cukru ma produkt. Po witaminy i składniki mineralne częściej sięgają ludzie z wykształceniem wyższym, mieszający w dużych miastach, którym dobrze się powodzi. Są oni [...]
Jakie białko wybrać? Kiedy je stosować? Wiele osób uprawiających sport zadaje sobie właśnie to pytanie. WSTĘP Dawniej dostarczenie organizmowi dodatkowej porcji białka wymagało nie lada wyczynów - od jedzenia ogromnych ilości mięsa, ryb i soi aż do picia mleka i surowych jaj. Na szczęście te czasy już minęły. Przez ostatnie dwadzieścia lat [...]
[...] go, głównie do przebudowy tkanki mięśniowej uszkodzonej podczas intensywnego treningu oraz do zaopatrzenia organizmu w aminokwasy potrzebne do budowy białek. Ale ile tego białka potrzeba? Według norm amerykańskich (RDA), wystarczy już 0,8g białka na kilogram wagi ciała do uzyskania dodatniego bilansu azotowego w organizmie, czyli [...]
[...] jest dieta, która zaspokoi głód oraz zapewni odpowiednią ilość składników odżywczych z naciskiem na zawartość protein. W ten sposób będziesz mógł jeść to , co lubisz i tyle, ile potrzebujesz . Pamiętaj jednak, ze jeść należy tylko wtedy, gdy naprawdę odczuwa się głód , a kluczem do sukcesu jest umiar. Oto lista 20 produktów spożywczych, które są [...]
[...] cechy wrodzone w zaledwie 20% mają wpływ na nasze zdrowie, a styl życia aż w 60% i połowę tej liczby należy przypisać diecie. Warto więc zweryfikować sposób odżywiania, co i ile jemy. Ostatnio pojawiło się pojęcie chemioprewencji jako metody wpływania żywności na stan zdrowia, a przede wszystkim ochrony przed rozwojem raka. Substancje [...]
Węglowodany Mit: Powinno unikać się węglowodanów, zwłaszcza jeśli chcemy schudnąć. Żadne źródło energii nie jest złe, o ile nie jest dostarczane w nadmiarze. Właściwe węglowodany (ze zbóż, owoców i warzyw) są niezwykle ważne dla naszego ciała i umysłu i powinny stanowić 60-70% dziennego spożycia kalorii. Węglowodany to najwydajniejsze paliwo dla [...]
[...] Paulowi Goldowi z University of Virginia udało się - przynajmniej we własnym mniemaniu - podważyć rolę insuliny w procesie uczenia się. - Ważniejszy jest tu nie tyle hormon, ile sam cukier - twierdził. By to zilustrować, przeprowadził eksperyment na własnych studentach. Podzielił ich na dwie grupy - jednym serwował zwykłą coca-colę (z glukozą), [...]
[...] hamulec, który pozwoli mu nie przejadać się słodyczami? Na to bym nie liczył. O tym, co znajdzie się na talerzu dziecka, decydują rodzice, ono natomiast decyduje, ile zje. To my ustalamy, jaka ilość łakoci pojawi się na tym talerzu. Dzieci żywione smacznie, w sposób urozmaicony i w serdecznej atmosferze nieczęsto będą żądać słodyczy, [...]
[...] w miejscu zapalenia są roznoszone wraz z krwią. Przewlekłe reakcje zapalne mogą w pewnych sytuacjach przyczynić się do powstania nowotworów. Pewna grupa białych krwinek - neutrofile - w walce z drobnoustrojami wydziela na przykład wolne rodniki, które działają rakotwórczo. Niektóre stany zapalne w ogóle są uważane za stany przedrakowe.
Nie każdy ma takie geny jak Jay Cutler, który podczas swoich pierwszych dwóch treningu wrzucił na siebie 20 kg mięśni. I nie wszystkie kobiety mogą wyrzeźbić swoje ciało jak królowa Fitness Olympia`98-Monica Brandt. W gruncie rzeczy, większości z nas ciężko jest powiększać masę, mimo regularnego chodzenia na siłownię i silnej motywacji do treningu [...]
Nie każdy ma takie geny jak Jay Cutler, który podczas swoich pierwszych dwóch treningu wrzucił na siebie 20 kg mięśni. I nie wszystkie kobiety mogą wyrzeźbić swoje ciało jak królowa Fitness Olympia`98-Monica Brandt. W gruncie rzeczy, większości z nas ciężko jest powiększać masę, mimo regularnego chodzenia na siłownię i silnej motywacji do [...]
Nie każdy ma takie geny jak Jay Cutler, który podczas swoich pierwszych dwóch treningu wrzucił na siebie 20 kg mięśni. I nie wszystkie kobiety mogą wyrzeźbić swoje ciało jak królowa Fitness Olympia`98-Monica Brandt. W gruncie rzeczy, większości z nas ciężko jest powiększać masę, mimo regularnego chodzenia na siłownię i silnej motywacji do [...]
[...] i jak napisałem wczesniej skupiłem się w większości na odzywianiu) Mam nadzieje ze poniższe wiadomości przydadza się w szczególności młodym czytelnikom forum. Zycze milej lektury. Pozdrawiam PODSTAWOWE ZASADY DIETETYCZNE 1. Spożywaj 5-7 posiłków dziennie, przyśpieszy to twoją przemianę materii oraz zwiększy przyswajanie przez organizm [...]
[...] Byłem słaby i nieporadny (z 175 cm wzrostu i wagą nie przekraczającą nigdy 63 kg). Nie mogłem wzorować się na swoim bracie , ponieważ jego jiu-jitsu oparte było na sile i dużych umiejętnościach. Nie posiadałem żadnego z tych atrybutów. Postanowiłem wtedy stworzyć jiu-jitsu, które znane jest obecnie, tzn. zmodyfikowałem jiu-jitsu brata, [...]
[...] dolne, górne, środkowe, wewnętrzne i zewnętrzne partie mięśni piersiowych. Nie można osiągnąć pełnego rozwoju robiąc tylko jedno ćwiczenie. Przenoszenia za głowę robilem po to, by powiększyć i rozszerzyć klatkę. Płytka klatka powoduje, że tułów wygląda na bardzo mały. Klatka sama w sobie "użycza" rozmiarów całej górnej połowie ciała, [...]
[...] reaguje na różne ilości węglowodanów nie można sugerować się wynikami uzyskanymi przez inne osoby, eksperyment musi zostać przeprowadzony na każdym z nas. Wiedząc już ile powinniśmy zjadać białek oraz węglowodanów, musimy zwrócić uwagę na to, z czego będziemy je czerpać, czyli na produkty spożywcze bardziej i mniej zdrowe. Na podstawie [...]
[...] przyczyną tycia. Tyjemy wówczas, gdy jemy za dużo kalorii i tłuszczu, a za mało ćwiczymy. Niemniej jednak za dużo cukru w diecie czyni spustoszenie w metabolizmie poprzez nasilenie wydzielania insuliny i pobudzanie gromadzenia się tłuszczu. Jednak po treningu idealnie jest jeść właśnie cukry proste. Nie głodź się. - Jeśli sądzisz, że nie jedząc [...]
[...] Orzechy, jagody, fasolka, surowe mleko, mięso zwierząt karmionych naturalną paszą. Pełnowartościowe, nieprzetworzone pokarmy są zawsze zdrowe, niezależnie od tego ile zawierają węglowodanów, białka lub tłuszczu. Wszystkie zdrowe diety łączy fakt, że nie obejmują one produktów oznakowanych kodami kreskowymi. Zawierają również tylko [...]
[...] jest insulina, która ma ten cukier zabrać i przechować. A jak ona go przechowuje? (Ktoś z widowni zasugerował glikogen)... Glikogen? Ile glikogenu przechowujemy? Czy wiecie, ile glikogenu znajduje się w organizmie w danej chwili? Bardzo mało. Cały glikogen z wątroby razem z całym glikogenem z mięśni nie wystarczyłby nawet na jeden dzień. A kiedy [...]